04 Mxz Rev , Bad Idle Need Help! - Snowmobile World : Your #1 Snowmobile Forum
http://www.snowmobileworld.com/forums
» Sponsors
Go Back   Snowmobile World : Your #1 Snowmobile Forum > SNOWMOBILING SECTION > SKI-DOO

Reply
 
Thread Tools
Old 01-01-2005, 09:11 PM   #1
jammin636
Junior Member
 
Join Date: Oct 2004
Primary Sled: mxz600
Where I sled: ny
Posts: 8
Default

i have a 04 mxz rev 600sdi and have been having a problem with it the past few times i've ridden it. its only has about 50 miles on it now but, when i first start it up it doesn't want to stay at idle. its slowly just shuts off. i can keep it going if i rev it a little. if i try and ride it, its like somethings holding the sled back , it wont go above 40 even at full throttle. then all of the sudden it will run and act fine like someone flipped a switch. its only acted like this twice but what do u think i should do?
jammin636 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-01-2005, 10:13 PM   #2
paul yarek
Senior Member
 
paul yarek's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: L7 C2 oakland twp 44 King St N RR 4 Scotland N0E 1R0, southwest of brantford, southern ontario
Mileage: 2487 miles
Primary Sled: 2007 blizzard 600
Where I sled: southern ontario and wisconsin.
Posts: 11,657
Default

up the idle to 16-1800.
__________________
IF WE GIVE ALL THE PROFIT TO THE IMPORTS WHAT WILL BE LEFT?
paul yarek is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2005, 10:41 PM   #3
jammin636
Junior Member
 
Join Date: Oct 2004
Primary Sled: mxz600
Where I sled: ny
Posts: 8
Default

why would it run like sh3t if the idle was just set to low
jammin636 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2005, 06:22 AM   #4
wecker20
Senior Member
 
wecker20's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Reed City Mi.
Primary Sled: 04 Ski-doo 500ss Rev
Where I sled: R.C, Chase, Luther, Carrieville, Baldwin, Cadillac, Irons, Bigbass lake
Posts: 541
Default

make sure the tether is snapped on good. It shouldn't go over 3000rpm if it isn't connected but if its losing contact here and there it could cause you problems. The lights on the sled would light up too though. If it only has 50 miles on it, take it to the dealer.
__________________
Toys:
1997 Stratos 201 PEDC w/200 Venom.
2004 Mxz 500ss Rev. (mine)
2004 Mxz 500ss Rev. (hers)
2002 Dodge ram quad cab. rolling on dubs.
Tractors and equipment for my food plots!

http://www.snowmobileworld.com/forum/index...CODE=12&CID=302]garage[/URL]
wecker20 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2005, 12:57 PM   #5
jammin636
Junior Member
 
Join Date: Oct 2004
Primary Sled: mxz600
Where I sled: ny
Posts: 8
Default

thanks for the reply. im very new to sleds, this being my first one. so i dont know much at all yet. could someone tell what the tether is??
jammin636 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2005, 03:11 PM   #6
gman086
Senior Member
 
gman086's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Portland, Oregon
Primary Sled: 2003 REVegade X 800, 2007 Summit X 800R
Where I sled: Oregon/Washington and northern MI
Posts: 643
Default

Quote:
Originally posted by jammin636@Jan 2 2005, 10:19 AM
thanks for the reply. im very new to sleds, this being my first one. so i dont know much at all yet. could someone tell what the tether is??
[snapback]382885[/snapback]
That's the cord attached to the ignition cap that needs to be on there good but that can't be your problem because it limits your rpms to 3000 and your clutch wouldn't even engage. Your problem is because you haven't burned out the computer chip in the MPEM that retards your timing for the first 300 miles and has a richer fuel map (= wet fouled plugs and poor idle). So keep a pocketful of fresh plugs in your pocket until 300 miles and just deal with it.

Cheers,

G MAN
gman086 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2005, 03:18 PM   #7
CORY9
oldslowsledder
 
CORY9's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Parry Sound,Ontario
Primary Sled: 2010 GSX, wife 08 Vector
Where I sled: North of Parry Sound
Posts: 6,491
Default

Perhaps the dealer threw extra oil in the gas for break-in and it's loading it up? I know there not suppose to, just a thought. Don't think I'd be playing with the idle at only 50 miles.
__________________
2010 GSX
Wife 08 Vector
Son 2012 Nytro XTX
CORY9 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2005, 03:21 PM   #8
CORY9
oldslowsledder
 
CORY9's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Parry Sound,Ontario
Primary Sled: 2010 GSX, wife 08 Vector
Where I sled: North of Parry Sound
Posts: 6,491
Default

Just another thought, and not trying to be smart here, but if you are new to sledding then it would be wise to spend some time in your owners manual so you understand the basics of your sled. The dealer should have walked you through the basics, and you should definitely have been told about the DESS and the tether.
__________________
2010 GSX
Wife 08 Vector
Son 2012 Nytro XTX
CORY9 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2005, 06:04 PM   #9
jammin636
Junior Member
 
Join Date: Oct 2004
Primary Sled: mxz600
Where I sled: ny
Posts: 8
Default

thanks gman and guys. i was never one for reading the owners manual other than finding out how to maintain it. i think ill do that though
jammin636 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2005, 06:23 PM   #10
wecker20
Senior Member
 
wecker20's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Reed City Mi.
Primary Sled: 04 Ski-doo 500ss Rev
Where I sled: R.C, Chase, Luther, Carrieville, Baldwin, Cadillac, Irons, Bigbass lake
Posts: 541
Default

I've read my owners manual like 3 times just to know where everything is on my new sled. When I got it, I read the manual before I went for a ride. I made the Mrs. read hers before she rode. I got the basic info. out of it and found so much more here at SW. The best advise in the manual is suspension set-up, belt p/n, spark plug pre-gapped over priced frikin plugs(sorry). Oh, and I had to look at it again to find where I put my spare plugs.
__________________
Toys:
1997 Stratos 201 PEDC w/200 Venom.
2004 Mxz 500ss Rev. (mine)
2004 Mxz 500ss Rev. (hers)
2002 Dodge ram quad cab. rolling on dubs.
Tractors and equipment for my food plots!

http://www.snowmobileworld.com/forum/index...CODE=12&CID=302]garage[/URL]
wecker20 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 11:57 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.