72 Panther 340 - Snowmobile World : Your #1 Snowmobile Forum
http://www.snowmobileworld.com/forums
» Sponsors
Go Back   Snowmobile World : Your #1 Snowmobile Forum > SNOWMOBILING EXTRAS! > VINTAGE SLEDS

Reply
 
Thread Tools
Old 12-31-2007, 08:10 PM   #1
utcappy
Junior Member
 
Join Date: Dec 2007
Primary Sled: 1972 arctic cat panther 340
Where I sled: south west michigan
Posts: 2
Default

Recently got a 72 arctic cat panther 340 from a friend for free. At first it started up, after about 50 pulls and ran just fine, after a couple days of riding it wouldn't idle, or even run for that matter. Had to get it started as it was out in the middle of our field, so it would run for 10 seconds, move 30 foot and die. Went out and bought some new plugs, NGK BR8ES, and some champions. Still the sled wouldnt start, when it did it would have hardly any power at all.

This being my first snowmobile, i know nothing about it. If you have any suggestions, (other than rebuilding the carb, already know we have to do that) let me know.
And if you know what the fuel mixture for it is, i need that to. Been searching google all day and cant find crap about it.

If theres a thread about it already, my bad. Search wasnt working.
utcappy is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-31-2007, 08:27 PM   #2
dlaine
Senior Member
 
dlaine's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Twin Cities MN
Primary Sled: 08 Renegade 600, 87 El Tigre
Where I sled: MN, MT
Posts: 535
Default

Check your fuel filter.

We had a 69 ski-doo that the tank rusted out on. It would run great for about 10 min then die - the fuel filter was completely clogged. After the particles settled out a little it would run briefly (less than a minute) then die. Put in a new filter and get another 10 min out of it. We ended up rigging a new fuel tank behind the seat and it ran like a champ.

dave
__________________
Waiting for snow again...
dlaine is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2007, 09:17 PM   #3
utcappy
Junior Member
 
Join Date: Dec 2007
Primary Sled: 1972 arctic cat panther 340
Where I sled: south west michigan
Posts: 2
Default

Quote:
Check your fuel filter.

We had a 69 ski-doo that the tank rusted out on. It would run great for about 10 min then die - the fuel filter was completely clogged. After the particles settled out a little it would run briefly (less than a minute) then die. Put in a new filter and get another 10 min out of it. We ended up rigging a new fuel tank behind the seat and it ran like a champ.

dave[/b]
Just did that today, and it was horrible. Getting 6-12 inches of snow tonight so hoping we can get it running, somehow.
utcappy is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2008, 08:11 PM   #4
sleddinfool
Senior Member
 
sleddinfool's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: S.E. MI (home)
Primary Sled: 03, zr900
Where I sled: N.E. Lower. U.P>
Posts: 741
Send a message via AIM to sleddinfool
Default

we had a 72 panther about30 years ago. I remember it quit once. The fuel line that drops into the gas tank had rotted off. Pull the cap off and look in the tank. There is also a return line on that sled. That one is o.k. if it is short inside the tank. The pick up needs to be to the bottom of the tank. There is also a check valve/filter on the end of that line make sure it is there. If not it will require many pulls to get it running. Also spray some startig fluid etc... behicd the clutch while trying to start it.. It may also have a bad crank seal which was quite common on those sleds. Kevin
__________________
Ride safe, sober and on the right
09 crossfire "R" 1000
03 pantera 550
03 zr900 stock (yeah right)
00 zl600efi
many old sleds
sleddinfool is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2008, 10:17 AM   #5
Blizzard Beater
Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Byron NY
Mileage: 250
Primary Sled: 95 Formula Z
Where I sled: WNY
Posts: 38
Send a message via AIM to Blizzard Beater
Default

I own a 73' 340 Panther. Friend gave it to me about 6 years ago - still starts on the second pull. Those Kaw engines are amazing..............
Blizzard Beater is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2009, 08:57 AM   #6
gretnaboy
Junior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1
Default

Hey, you would probably do well to run new fuel lines front to back, it'll only cost about 10 bucks, and throw an inline filter about a foot ahead of the carb...I have a 72 Panther 440 that dad bought new, and it still purrs great!
As for fuel mix, I mix about 30:1. 40:1 I find to be too lean, engine won't run as well. Check the back of the oil container, and it should help you out with the ratio. I put 500 ml of oil in 20 litres of gas for the 40:1. Its abour 500 ml of gas to 15 litres for 30:1. At any rate, if you go with a little more oil, it should save your engine.
Good luck with it if you have a Tillotson carb on it.. you will need to clean it very well if it has been sitting for a while...careful with the diaphragm assembly, it is quite delicate...I learned the hard way Go to http://www.aerocorsair.com/id27.htm for a great description.
Also, try this site for some general, but essential info..http://www.cpinternet.com/ecurtis/vintagecat.htm

Happy sledding, Brent
gretnaboy is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 10:16 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.